zaterdag 11 december 2010

Herman Pieter Schönfeld Wichers ( belcampo )


Hij groeide op in Rijssen, studeerde notarieel recht in Leiden en Amsterdam en werkte korte tijd op een advocatenkantoor.
In de jaren dertig ging hij op reis door Europa en publiceerde daarover in 1938 De zwerftocht van Belcampo, een bundel verhalen die hij net als De verhalen van Belcampo in eigen beheer uitgaf. In 1937 ging hij medicijnen studeren. Op 13 april 1949 legde hij het artsexamen af en van 1953 tot 1967 was hij studentenarts in Groningen. In 1958 schreef hij Het grote gebeuren, een novelle die zich afspeelt in Rijssen. Met enige ironie beschrijft hij de Apocalyps zoals die er volgens hem uit zal zien, waarin de Rijssenaren hun angsten zagen uitgebeeld in legers van duivels en engelen die op de Dag des Oordeels de rekening komen vereffenen. Dit werd hem in het christelijke bastion niet in dank afgenomen. Jaap Drupsteen bewerkte het verhaal op magisch-realistische wijze voor televisie; de uitzending op Oudejaarsavond 1975 was een groot succes.
Op 2 januari 1990 overleed Schönfeld Wichers. Hij werd, nadat zijn stoffelijk overschot met een platte boerenkar is vervoerd, op 5 januari 1990 naast zijn vader begraven op de Oude algemene begraafplaats in Rijssen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten